4337 posts Community Mod Building awesome stuff for your mobile devices!
  • Has referred 100+ members
  • Has sold $125,000+ on Envato Market
  • Has been a beta tester for an Envato feature
  • Has collected 1+ items on Envato Market
+14 more
Enabled Moderator says
I have a problem when coding an element from the library. I’ve loaded it into the stage like so
var footer:footerContainer = new footerContainer 
addChild(footer);
footer.alpha = 0 

It’s not making it transparent. I’ve tried adding this before the addChild, after it, tween, and the strange part, above everything else I already define another variable for the menu and that worked like a charm.

I even tried defining the variable as a movieclip var footer:MovieClip = new footerContainer , still not working…

Anyone else experienced this issue?

111 posts
  • Has been part of the Envato Community for over 4 years
  • Has sold $1,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Sells items exclusively on Envato Market
+2 more
savorks says

check if footerContainer have code which effect alpha/visible/transform/blendMode properties in timeline ?

Anyway make class name with capitalization start like FooterContainer is better habit :)

4337 posts Community Mod Building awesome stuff for your mobile devices!
  • Has referred 100+ members
  • Has sold $125,000+ on Envato Market
  • Has been a beta tester for an Envato feature
  • Has collected 1+ items on Envato Market
+14 more
Enabled Moderator says

check if footerContainer have code which effect alpha/visible/transform/blendMode properties in timeline ? Anyway make class name with capitalization start like FooterContainer is better habit :)

Has the same identical properties to the menuContainer. :| They are 2 separate movieclips in the library called onto stage in the same way…. menuContainer.alpha = 0 responds to the command, footer does not :| this is driving me crazy.

4337 posts Community Mod Building awesome stuff for your mobile devices!
  • Has referred 100+ members
  • Has sold $125,000+ on Envato Market
  • Has been a beta tester for an Envato feature
  • Has collected 1+ items on Envato Market
+14 more
Enabled Moderator says

Nevermind. I figured it out. Damn text embedding… D’OH!!!!

111 posts
  • Has been part of the Envato Community for over 4 years
  • Has sold $1,000+ on Envato Market
  • Has collected 1+ items on Envato Market
  • Sells items exclusively on Envato Market
+2 more
savorks says

try monitor it’s alpha value see if really something changed it after constructed? for example :

var footer:footerContainer = new footerContainer();
footer.addEventListener(Event.ENTER_FRAME, checkAlpha);
footer.alpha = 0 
addChild(footer);

trace('init alpha check = ' + footer.alpha);

function checkAlpha(evt:Event):void
{
    var footer:footerContainer = footerContainer(evt.currentTarget);
    trace('enter frame alpha check = ' + footer.alpha);
}
4337 posts Community Mod Building awesome stuff for your mobile devices!
  • Has referred 100+ members
  • Has sold $125,000+ on Envato Market
  • Has been a beta tester for an Envato feature
  • Has collected 1+ items on Envato Market
+14 more
Enabled Moderator says

I forgot to embed the fonts in the footer. Now everything is working smoothly.

2002 posts
  • Has referred 50+ members
  • Has sold $500,000+ on Envato Market
  • Has collected 10+ items on Envato Market
  • Elite Author: Sold more than $75,000 on Envato Market
+9 more
bitfade says

Nevermind. I figured it out. Damn text embedding… D’OH!!!!
4247 posts
  • Has been part of the Envato Community for over 6 years
  • Has sold $10,000+ on Envato Market
  • Has collected 10+ items on Envato Market
  • Sells items exclusively on Envato Market
+5 more
Aw_Shucks says

Don’t feel bad. It has happened to me quite a few times. :)

4337 posts Community Mod Building awesome stuff for your mobile devices!
  • Has referred 100+ members
  • Has sold $125,000+ on Envato Market
  • Has been a beta tester for an Envato feature
  • Has collected 1+ items on Envato Market
+14 more
Enabled Moderator says

Don’t feel bad. It has happened to me quite a few times. :)

Yeah, I worked so fast to the structure done, I forgot about fonts …

209 posts
  • Has been part of the Envato Community for over 5 years
  • Has referred 100+ members
  • Located in Australia
  • Has sold $40,000+ on Envato Market
+6 more
tahadaf says

when I saw your title, I knew this must be something with font embedding… This has happened a lot of times for me also :) no relation between the font embedding and alpha not working! but that’s what happens!!

and another wired thing about alpha… when you’re trying to load some external sources, like I donno, YouTube video, it is probable that some of your sprites which have BitmapData calls in them, would automatically disappear!!! that drived me crazy for 2 days!!

by
by
by
by
by
by